Milli EğitimBakanlığı ve UNICEF işbirliğinde yürütülen projenin amacı; ilköğretim okullarında her yönüyle kalitenin artırılması ve bunun öğrencilere, çalışanlara, çevreye yansıtılmasıdır.
Çocuklar merak, oyun ve hayal gücü demektir. Okulumuzda öğrencilerimiz merakları ile öğrenmenin keyfini çıkarırlar. Dünyalarını tanırlar, hayalleriyle dünyalarını yeniden yaratırlar.
“Çocuk Dostu Okul” Olarak;
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan Çantasız Eğitim Projesi ile çocuklarımız her gün okuldan eve, evden okula çanta götürüp getirmeyecekler. Çantasız Eğitim Projesi ile amacımız aile ve çocuk ilişkisini güçlendiren proje ve araştırma görevleri haricindeki ödevlerin öğrencinin kendi sınıf öğretmeni gözetiminde etüt saatlerinde, okulumuzda tamamlanmasıdır. Bunun yanında devamsızlık gibi sebeplerle kaçırılan dersler için telafi dersleri de etüt saatlerinde öğretmenlerimiz tarafından yaptırılır. Bunun yanında velilerimiz, öğretmenler tarafından her ay hazırlanan “Vadi Bültenimiz” ile bilgilendirilir. Böylece velilerimiz, çocuklarımızın tüm branşlardan hangi etkinlikleri yapıp, neler öğreneceklerini yazılı halde görebilirler.
Temiz okullarda eğitim gören çocukların daha sağlıklı, başarılı ve geleceğe hazır olacakları bilinciyle okulumuzda Beyaz Bayrak Projesi’ni uygulamaktayız.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen Beyaz Bayrak Projesi ile geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın beden ve ruh sağlığının korunması amacıyla okulumuzun hijyenik koşullarını Okul Sağlığı Denetleme Formu’na göre belirlemekteyiz.
http://okulsagligi.meb.gov.tr/www/icerik_goruntule.php?KNO=20
29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması başlığı kapsamında, “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir.
Beslenme Dostu Okul projesi kapsamında hazırladığımız yıllık eylem planlarımızla, öğrencilerimizin doğru beslenmeyi, düzenli ve doğru spor yapmayı, zararlı alışkanlıklardan uzak durmayı, kısacası sağlıklı yaşamayı uygulayarak öğrenmelerini sağlıyor, sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz.
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/okul-sagligi/beslenme-dostu-okullar-program%C4%B1.html
Okulumuzda haftada bir gün bir ders saati olarak uygulanan Okuyan Okul Projesi kapsamında, belirlenen saatte öğrenciler, tüm sınıf ve branş öğretmenleri ve okul idaresi kitap okur. Bu uygulama ile amacımız;
Okul-öğretmen-veli işbirliği içerisinde yürütülen Altın Vadi Okuma Projesi’yle öğrencilerimize düzenli okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyoruz. Yarışma olarak uygulanan projemizle seviye farkı gözetmeksizin, öğrencilerimizin okudukları kelime sayısından çok günlük okuma sürelerini arttırmayı amaçlıyoruz.
Çocuk sorumluluk aldıkça, olumsuz sonuçlarına katlandıkça ve olumlu sonuçlar ödüllendirildikçe sorumluluk almayı öğrenir. Bir sorumluluk projesi olarak 1. Sınıf öğrencilerimiz ile uyguladığımız Yumurtam Çatlamasın Projesi ile kendi emeği ile süslediği yumurtasını kırmadan 5 gün boyunca eve götürüp geri getireceklerdir. Projenin sonunda yumurtasını kırmadan sorumluluğunu yerine getiren öğrencilere Başarı Belgesi verilirken, yumurtasını kıran öğrencilere de Katılım Belgesi verilecektir.
1.sınıf öğrencilerimizin okula uyumunu hızlandırmak, kolaylaştırmak ve 4.sınıf öğrencilerimizin de sorumluluk duygularını geliştirmek amacıyla “Okuldaki Kardeşim” projesini uyguluyoruz. Yapılan törenle her bir 4. Sınıf öğrencimizin 1. Sınıf öğrencilerinden kardeşleri belirleniyor. Rehberlik birimimizin yaptığı çalışmalarla kardeşlerin uyumu sağlanıyor. Böylece 1. Sınıf öğrencilerimizin okula uyumu kolaylaşırken, 4. Sınıf öğrencilerimiz de ağabey ve abla olmanın sorumluluğunu yaşıyorlar.
Uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) koordinasyonunda, ülkemizde ise Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen Eko-Okullar Programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.
Bir Eko-Okul Olarak;
http://www.ekookullar.org.tr
Minik TEMA Programı, Milli Eğitim Bakanlığı ile TEMA Vakfı’nın gerçekleştirdiği bir doğa eğitimi uygulamasıdır. Bu proje kapsamında sınıf içinde ve açık alanda doğa etkinlikleri, alan gezileri, konuk daveti, fidan dikimi ve sergi gibi çeşitli etkinlikler uygulayarak öğrencilerimizi birer Minik TEMA’cı yapmayı amaçlıyoruz.
Minik Tema Programıyla Hedeflerimiz;
http://tegm.meb.gov.tr/www/minik-tema-yavru-tema/icerik/356
Su Kâşifi Nedir? Su Kâşifi, dünyanın dört bir yanından öğrencileri, okul ve toplumlarındaki su meselelerine karşı birlikte eyleme geçmeleri yönünde teşvik eden eğlenceli, ilham verici ve eğitici bir programdır. Su Kâşifi, 11 ülkede bütünüyle fonlanmış ve desteklenmiş olup, tüm okulların katılımına açık ve ücretsizdir. En iyi Su Kâşifi ekipleri, ülkelerini Londra'daki Uluslararası Kutlama Etkinliği’nde temsil etme şansına sahip olacaktır.
Su Kâşifleri Neler Kazanır? Su Kâşifi, 8-14 yaş arası öğrencileri "su-dolu" dünyamızı kurtarma misyonu üstlenmeleri yönünde desteklemektedir. Su Kâşifleri program boyunca şunları elde ederler:
https://www.sukasifi.org/ana-sayfa
Evlerimizde keyifle ve severek yediğimiz kızartmalarımızın hazırlanmasında kullanılan yağlarını, kızartma sonrasında ne yapmamız gerektiğini biliyor musunuz? İnsana ve çevreye nasıl etki ettiğini düşündünüz mü?
Evlerde kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların (ayçiçeği ve zeytinyağları) kızartma sonrası tekrar kullanılmaz hale geldiği durumda lavabolara ve çöpe dökülmesi çevreye ve su kaynaklarına büyük zarar vermektedir. Bu proje ile Türkiye genelinde bitkisel atık yağlar toplanarak çevre kirliliğinin önlenmesi sağlanmış olacaktır. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşüme kazandırılarak elde edilecek gelirlerle engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanacaktır. Okulumuzda uyguladığımız "Temiz Çevre, Engelsiz Hayat" projesi ile okulumuzda bitkisel atık yağlar ve öğrencilerimizin evlerinden gelen atık yağlar toplanarak çevre kirliliğinin önlenmesine destek oluyoruz.
Lisanslı firmalar toplanılan atık yağları, elektrik ya da biyodizel gibi ürünleri üreterek geri dönüştürmektedirler.
http://www.tucev.org/galeri/temiz-cevre-engelsiz-hayat-projesi